3 Redenen waarom juist de communicatie met je partner zo lastig is

Communicatie is niet eenvoudig en met je partner kan het helemaal ingewikkeld zijn. De volgende definitie van communicatie drukt dat wat mij betreft goed uit: communicatie is proberen zo dicht mogelijk langs elkaar heen te praten. Dat klinkt misschien raar maar het komt erop neer dat we allemaal onze eigen beelden hebben, woorden voor iedere persoon een andere lading kunnen hebben en iedereen zijn of haar eigen referentiekader heeft. Waardoor dat wat jij zegt of over wilt brengen niet precies hetzelfde betekent voor je partner. Deze definitie maakt ook meteen duidelijk dat goed communiceren, zeker bij gevoelige en lastige onderwerpen, tijd kost.

Communiceren te snel

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor communicatie, zeker bij gevoelige onderwerpen en ook omdat we weten dat communicatie zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten is. En daar gaat het bij relaties vaak mis. We voelen ons op ons gemak, vertrouwen elkaar en hebben het tegelijkertijd druk. Allemaal ingrediënten om snel iets af te stemmen of te zeggen met een grote kans dat je elkaar niet goed begrijpt. Of we communiceren snel even iets via whatsapp: dit of dat vond ik niet zo fijn of hier ben ik niet blij mee. Dat kan snel leiden tot escalatie. Te snel communiceren kan een reden zijn dat een gesprek escaleert. Dan is niet langer waar we het over wilden hebben het probleem, maar hoe er over gesproken wordt.

Meningsverschil met je partner voelt als afwijzing

Wanneer je op je werk een discussie of meningsverschil hebt dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Het is een zakelijk geschil. Met je partner is dat anders. ‘Nee, dat wil ik niet’ of ‘Daar ben ik het niet mee eens’, kan voelen als een afwijzing of zelfs als verraad. We denken de ander te kennen en dan blijkt dat ineens niet zo te zijn. Een discussie over een onderwerp heeft een hele geschiedenis. Jij bent bijvoorbeeld al vier keer meegegaan naar zijn ouders, zonder dat je daar bepaald zin in had. Je deed dat omdat je vindt dat het zo hoort. En dan vraag je hem om ergens mee naar toe te gaan en zegt hij gelijk nee! Om woedend van te worden. Vanuit liefde heb je dat voor hem gedaan en dan komt er geen liefde terug – zou je gevoel kunnen zijn. Juist omdat we ons vertrouwd en veilig voelen in een relatie geven we meer. Dat creëert echter ook verwachtingen die niet altijd beantwoord worden.

Is de reactie op een meningsverschil groter dan je zou mogen verwachten? Gaat het eigenlijk maar om iets kleins maar doet het tegelijk heel erg zeer? Dan doet er iets ouds mee en kan het helpen om naar de hechting te kijken.

Hechting

We hebben allemaal blauwe plekken opgelopen in de hechting. Ouders die er te weinig waren, of juist te veel. Eenzaamheid ervaren of juist geen ruimte om jezelf te zijn. Veel ruzies of juist het verbod erop zoals bij mij, waar er altijd harmonie moest zijn.

We hechten ons aan onze partner, voelen ons veilig om ons te laten zien zoals we zijn. En dat kan juist weer bij de ander onbewust op de blauwe plekken drukken. Dat doet pijn en leidt tot boosheid of terugtrekken. Wat weer bij de ander op blauwe plekken kan drukken.

De communicatie in de partnerrelatie kent heel veel valkuilen, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillen tussen man en vrouw!

Hoe werkt de dynamiek tussen jullie? Wanneer en waardoor kan het ontsporen? En wat wordt er dan bij jou geraakt?

Contact

Wil je meer weten of heb je een vraag? Stuur ons dan een berichtje.
We nemen binnen een werkdag contact met je op.

Ja ik ontvang graag de mini training en relevante updates

Dankjewel! Je ontvangt de training de komende 3 weken per e-mail.