Gevoeligheid is het begin van kracht

Een gevoelige man is zwak

Het is zo jammer, om op die manier te kijken.

Waar het wel misgaat is als een man reactief is en zijn sensitiviteit ontkent, bijvoorbeeld door te verharden, gevoelens weg te drukken of juist overbezorgd te zijn. Of door hard te werken en tegen zijn eigen beter weten in de verwachtingen van anderen probeert waar te maken.

Door de gevoeligheid te omarmen – en heel veel mannen hebben die gevoeligheid – word je juist krachtiger. Want dan kun je leugens en bullshit herkennen en grenzen aangeven. Of je kunt de verlangens en behoeftes van je partner, kinderen, vrienden of collega’s veel beter lezen en erop inspelen. Met gevoeligheid als basis kun je luisteren en hoor je de dingen die niet gezegd worden. Waardoor je als man echt van waarde kan zijn en die dingen bespreekbaar kunt maken en mogelijk op kunt lossen die er werkelijk toe doen. In plaats van dat je uit ‘kracht’ je eigen verhaal gaat zenden en de plank eigenlijk mis slaat.

Vrijen

Wat gebeurt er in de slaapkamer als je niet gevoelig bent of geen gebruik maakt van je gevoeligheid? Dan kun je niet anders doen dan je eigen patroon herhalen, je eigen ding doen. Dan is er geen werkelijk contact en ontstaat er niet vaak iets nieuws, wordt het vrijen routine en gaat de essentie verloren. De essentie van vrijen is namelijk ontmoeten, een ontmoeting waarbij niets moet dus, de energie laten stromen en van daaruit een dans tussen twee lichamen laten ontstaan. Dat kan alleen als er geen doelgerichtheid is maar je allebei in het moment bent. En daarvoor is gevoeligheid dus keihard nodig in de slaapkamer. Want hoe kun je anders opmerken wat je partner op dat moment wel of niet fijn vindt? Of wat jezelf wel of niet fijn vindt en of waar je bent met je aandacht? Zit je in je hoofd of heb je contact met je lijf? Waar gaat het wel van stromen en waarvan niet?

Voor contact en afstemming heb je gevoeligheid nodig en vanuit die gevoeligheid kun je de mensen om je heen heel veel bieden.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en voor mij is het ook iets geweest dat ik heb moeten ontwikkelen. En nog steeds ontwikkel. Want voor ik het weet zit ik in mijn hoofd, doe ik mijn best of heb ik een doel in gedachten. Of heb ik de neiging om te zorgen voor een ander. En daar is allemaal niks mee maar het helpt ook niet altijd. Waar ik veel aan heb is om me af te vragen hoe het met me is op dat moment. Ben ik ontspannen en blij dan is het helemaal ok. Voel ik me bijvoorbeeld gespannen of bezorgd? Dan heb ik iets aan te kijken en helpt het niet om daarvoor weg te lopen.

Het jammere is dat in relaties naarmate ze langer duren we juist minder gevoelig worden omdat we de ander denken te kennen. En we worden ook minder open en kwetsbaar omdat vanwege de hechting de kwetsbaarheid steeds spannender wordt.

Wil je of willen jullie groeien in echt contact? Met jezelf en met elkaar? En niet steeds weer in de kringetjes draaien? Of zou je graag willen dat seksualiteit een bron van plezier wordt in plaats van een bron van gedoe? Ik begeleid je of jullie graag.

Lees hier meer over relatietherapie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *