Van hotel de botel op elkaar naar verliefd op een ander

Van verliefdheid naar crisis, waar ging het mis?

Tijdens de verliefdheid doen we onze uiterste best om de ander zo vaak mogelijk te zien. Onze individuele behoeftes gaan aan de kant om toe te geven aan de wens om samen te zijn. Als er een relatie is gevormd gebeurt een aantal jaren later het tegenovergestelde: onze individuele behoeftes komen voorop en we hebben het gevoel dat tijd besteden aan de relatie inleveren betekent. De relatie wordt wel in stand gehouden maar er wordt niet meer echt tijd en aandacht aan besteed. De nieuwsgierigheid waarmee we naar de ander keken uit het begin maakt plaats voor onverschilligheid, het idee de ander te kennen en bijvoorbeeld de valkuil van het willen veranderen van de ander.

We vinden de relatie het belangrijkste in ons leven en tegelijk besteden we er weinig tijd en energie aan. Werk, vrienden, een drukke periode in het leven, de kinderen, alles gaat voor de relatie. En we nemen ons voor dat als het rustiger is we meer tijd aan de relatie zullen besteden. Alleen gebeurt dat niet. Die rustigere tijd komt nooit, de irritaties stapelen zich op en we blijven er gek genoeg op vertrouwen dat er nog wel rek in de relatie zit. Terwijl dat niet zo is.

Verbinding en liefde hebben tijd en aandacht nodig om voelbaar te zijn. De wonden die je elkaar toebrengt met de ruzies, de kritiek en verwijdering hebben het nodig om verzorgd te worden. Anders etteren ze ongemerkt door. En bloedt de relatie langzaam dood.

Ongemerkt wordt de relatie kwetsbaar.

De relatie komt aan een zijden draadje te hangen. En juist op dat moment komt er een interessante man of vrouw in beeld. Het leren kennen van een nieuw iemand geeft een boost aan energie waardoor de aandacht daar nog meer naar toe trekt. De vacature die ontstaan was in de relatie wordt dan door iemand anders ingevuld, met vaak desastreuze gevolgen voor de relatie.

Terwijl dat niet hoeft. Een verliefdheid kan ook een wake up call zijn om je af te vragen wat je eigenlijk mist in je relatie. Of mist in je leven en in jezelf. Die dame of heer waar je verliefd op wordt hoeft helemaal geen goeie partner te zijn. Als je merkt dat je open begint te staan voor contact met anderen kun je je ook afvragen hoe het zit met de temperatuur van je eigen relatie. Is die onder een kritieke grens gezakt? Nadert de temperatuur het vriespunt?

Door daar samen mee aan de slag te gaan kan je relatie in een hele nieuwe fase komen. Jullie relatie kan niet goed zijn op dit moment omdat je er allebei te weinig tijd en energie in hebt gestoken. Of de ruzies en de pijn niet echt opgelost hebben en je allebei op andere zaken gestort hebt. Geen wonder dat de relatie dan minder fijn en veilig en spetterend voelt dan in het begin. Dat is normaal. Maar dat betekent niet dat je relatie zo hoeft te blijven. Juist door samen stappen te zetten, voorbij de meningsverschillen op zoek te gaan naar liefde en door allebei naar je minder mooie kanten te kijken kan je relatie zich verdiepen. En kom je samen in nieuw vaarwater, in een nieuw hoofdstuk waar ook de verliefdheid weer terug kan komen.

Willen jullie groeien en weer echt contact hebben? Je weer samen voelen? En niet steeds in de kringetjes draaien? Of zou je graag willen dat seksualiteit een bron van plezier wordt in plaats van een bron van gedoe? Stuur een mailtje naar [email protected] of plan een Gratis Relatiegesprek.

Klik hier om meer te lezen over relatietherapie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *