Veelgestelde vragen

5 Tips om je partner te overtuigen

Je partner overtuigen is natuurlijk niet het goede woord. Hij of zij hoeft niet voor jou deel te nemen aan de begeleiding, maar omdat hij of zij dat zelf wil.
In het gesprek dat jullie voeren over de relatie en hoe hierin verder te komen spelen veel zaken een rol. Allereerst natuurlijk de vraag hoe jullie de relatie zien. Misschien vind je partner het prima hoe het nu gaat terwijl er naar jouw idee wel aandachtspunten zijn. Mijn tip is dan om duidelijker te maken hoe je je voelt. Dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan maar wat zit jouw dwars? En mag hij dat echt weten? Natuurlijk laat je bijvoorbeeld in het belang van de kinderen overdag ruzies niet enorm escaleren maar laat je hem of haar ’s avonds ook rustig aan tafel of tijdens een wandeling weten wat bepaalt gedrag met je doet? En dat je best situaties wilt oplossen in het belang van het geheel maar dat je ook wilt dat er een kentering in komt in hoe jullie met bepaalde dingen omgaan? En laat je je partner ook weten wat het voor jou betekent als jullie geen stappen gaan zetten? Like really? Je partner is het waard om echt te weten hoe het met je gaat en hoe je er in staat en soms moet de lieve vrede daar even voor wijken. Als je een gesprek aangaat over wat voor jou moeilijk is in de relatie denk dan ook aan het volgende:

  • Houd het bij jezelf. Wat doet het met jouw? De eenzaamheid en de energie die het kost. Kun je zo verder en zo niet waarom niet?
  • Ga niet wijzen, dan voelt de ander zich snel aangevallen en gaat zich verdedigen, terwijl dat niet is wat je wilt
  • Vraag wat de ander wil, waarbij niet of iets anders willen ook OK is. Probeer dat te onderzoeken. Als de ander eigenlijk alleen maar ‘ja’ mag zeggen geeft dat niet veel vrijheid
  • Escaleert het gesprek? Worden het toch verwijten? Stop het dan en kom er op een rustig moment op terug. En het maakt dan duidelijk dat het lastig is elkaar in een gesprek te vinden.

Misschien ziet hij of zij het belang wel in van relatietherapie of relatiebegeleiding maar zijn er andere bezwaren. Dat is natuurlijk ook iets waar jullie samen uit moeten komen. Een aantal veel gehoorde bezwaren noem ik hieronder even kort.

Ik heb geen zin in kritiek of om de schuld van alles te krijgen
Dat is heel begrijpelijk en daarom is het belangrijk om te weten dat we tijdens de begeleiding niet op zoek gaan naar de schuldige. En de begeleiding is ook niet de plek om elkaar eens even ongezouten kritiek te geven. Juist niet. Als begeleider luister ik zonder oordeel en kijk samen met jullie in welke patronen je elkaar gevangen houdt en hoe je daar uit zou kunnen komen.

Geen zin om in het verleden te graven
Voor relatietherapie is het niet nodig om lastige gebeurtenissen opnieuw te beleven en alle oud zeer op te rakelen. We kijken wel wat de oorsprong is van bepaalde patronen en hoe je daar los van kunt komen.

Het is duur
Uiteraard vraagt relatietherapie een investering. Je relatie is misschien wel het belangrijkste wat je hebt in dit leven, naast je gezondheid. Als het goed gaat met je relatie brengt dit op alle vlakken zoveel positiefs met zich mee dat dit opweegt tegen de investering. Daarnaast, scheiden is vele malen duurder en mensen ervaren na een scheiding veel eenzaamheid en verlies. 

Vindt je partner intimiteit en seksualiteit belangrijk?
Dan is het goed te weten dat dit ook een plek krijgt in de begeleiding. En als dat een gebied is waarin het nu schuurt en waarin jullie allebei willen groeien kan ik je verzekeren dat na de begeleiding jullie liefdesleven niet meer hetzelfde is.

Dus, het belangrijkste is, ga het gesprek aan. Waar staat hij of zij? Hebben jullie allebei hetzelfde verlangen? Of niet? Als er bezwaren of angsten zijn, wat zijn deze dan? En wil je je daardoor laten leiden of is het verlangen groter?

Met de eerste stap begint de reis al.

Loop je ergens tegenaan in het gesprek met je partner? Je mag altijd bellen om even te sparren.

Veel gestelde vragen

We hebben een samengesteld gezin, kunnen we dan ook bij Het Relatie Atelier terecht?
Jazeker. Zelf vorm ik met mijn vrouw Iris en de kinderen ook een samengesteld gezin en ik weet wat voor dynamiek dat met zich mee kan brengen. Een samengesteld gezin vraagt zorgvuldigheid. We onderzoeken samen welke dynamieken er spelen en hoe iedereen die juiste aandacht en plek kan krijgen. Ik hoor graag welke vraag je hebt.

We gaan misschien wel uit elkaar, heeft relatietherapie dan zin?
Ja dat heeft zeker zin. Misschien komen jullie met de nieuwe inzichten wel weer dichter bij elkaar en misschien ook niet en is het beter als ieder zijn eigen weg gaat. Daar kan ik uiteraard geen uitspraken over doen. Wat ik wel weet is dat ieder lessen te leren heeft als een relatie niet loopt. En als je de lessen nu niet leert is de kans groot dat je er in een volgende relatie opnieuw tegenaan loopt. Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn als je on speaking terms de relatie verbreekt.

Het gaat eigenlijk best goed alleen mis ik de passie – is relatietherapie dan iets voor ons?
Als de passie mist of minder wordt ontwikkelt je relatie zich richting een bedrijf, een zakelijke overeenkomst. We werken goed samen, zijn een goed team alleen de sprankeling is er niet meer en dat is .
Werken aan je passie is een enorme impuls voor je relatie. En ja daar help ik je graag bij. Op het gebied van passie is veel mogelijk en is een prachtig gebied om mee te werken omdat het heel nauw aansluit bij je zelf expressie. Bij waar je blij van wordt. En dat is mooi en spannend tegelijk.

Wat is EFT?
EFT staat voor Emotionally Focussed Theray en is ontwikkeld door … Het is een vorm van relatietherapie waar veel onderzoek naar gedaan is en die bewezen effectief is. De therapie richt zich op de emoties die er spelen bij een bepaald onderwerp. Door aandacht te geven aan deze emoties en door beide partners te leren hoe zij elkaar emotioneel kunnen steunen neemt het wederzijdse begrip, het vertrouwen en de veiligheid in de relatie toe. Daarnaast wordt er bij EFT aandacht besteed aan de patronen die ontstaan zijn bij de hechting en hoe hier in het heden mee omgegaan kan worden.
richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de partnerrelatie;
heeft een hoge slagingskans, meer dan andere relatietherapieën;
kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties;
kijkt naar de onderlinge verbinding en bereikbaarheid;
zoekt en vindt zere plekken uit het verleden;
bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken

Wat is systemisch werk?
Systemisch werk is het ..

Hoe krijg ik mijn partner mee?
Duidelijk maken dat er een probleem is.
Verlangen schetsen. Samen groeien.
Geen kritiek.
Niet de schuld.
Scheiden is duurder.

EFT
EFT is een relatie therapie die ontwikkeld is door Sue Johnson. Zij heeft zich sterk laten inspireren door de hechtingstheorie (onderzocht en beschreven door psychiater John Bowlby). Behoefte aan verbinden/hechten, zit in onze genen. Dat geldt niet alleen voor relaties tussen ouders en kinderen, maar ook voor relaties tussen volwassenen partners. Wanneer partners zich goed verbonden weten met elkaar, vormt dit een stevige basis voor de relatie en kunnen zij ook in moeilijke tijden op elkaar bouwen en gehoor vinden bij elkaar.
Wanneer mensen in hun relatie elkaar niet goed (meer) kunnen bereiken, roept dit veel stress op wat kan leiden tot terugkerende ruzies of verwijten of toenemende verwijdering, waardoor partners elkaar nog verder kwijt dreigen te raken. Het lukt dan steeds minder goed om de gewone problemen van het leven samen tot een oplossing te brengen. Mensen zeggen dan vaak: “Onze ruzies gaan helemaal nergens meer over!” Kleine dingen kunnen uitlopen tot heftige emoties, die de regie over de relatie totaal lijken over te nemen.

Voor dergelijke problematiek is EFT een mooi kompas om uit deze wir war van emoties de weg weer te vinden en belangrijker nog: elkaar weer terug te vinden.

Contact

Wil je meer weten of heb je een vraag? Stuur ons dan een berichtje.
We nemen binnen een werkdag contact met je op.