Mijn partner wil geen relatietherapie – 10 tips voor het gesprek met je partner

Jullie relatie is nu ronduit slecht, er zijn veel ruzies en er is verwijdering. Misschien vraag je je af waarom je bij elkaar zou willen blijven. Of misschien is het zo dat jullie relatie best ok is maar dat het voor je gevoel nog veel beter zou kunnen. Wat de situatie ook is, samen komen jullie niet verder en je denkt erover om relatietherapie te volgen om jullie relatie te verbeteren. Maar goed, dat wil nog niet meteen zeggen dat je partner daar ook zo overdenkt. Die heeft wellicht een andere kijk op jullie relatie of denkt anders over relatietherapie. Willen jullie meer weten over relatietherapie? Lees dan deze blog: Wat is relatietherapie?

Goed, in dit blog gaan we in op het gesprek met je partner over relatietherapie. Het gaat er natuurlijk niet om je partner te overtuigen. Hij of zij hoeft niet voor jou deel te nemen aan therapie of begeleiding, maar omdat hij of zij dat zelf wil.

In het gesprek dat jullie voeren over de relatie en hoe hierin verder te komen spelen veel zaken een rol. Allereerst natuurlijk de vraag hoe jullie de relatie zien. Misschien vind je partner het prima hoe het nu gaat terwijl er naar jouw idee wel aandachtspunten zijn. Mijn tip is dan om duidelijker te maken hoe je je voelt. Dat is natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan maar wat zit jouw dwars? En mag je partner dat echt weten? Natuurlijk laat je bijvoorbeeld in het belang van de kinderen overdag ruzies niet enorm escaleren maar laat je hem of haar ’s avonds ook rustig aan tafel of tijdens een wandeling weten wat bepaald gedrag met je doet? En dat je best situaties wilt oplossen in het belang van het geheel maar dat je ook wilt dat er een kentering in komt in hoe jullie met bepaalde dingen omgaan? En laat je je partner ook weten wat het voor jou betekent als jullie geen stappen gaan zetten? Like really? Je partner is het waard om echt te weten hoe het met je gaat en hoe je er in staat en soms moet de lieve vrede daar voor wijken. Als je een gesprek aangaat over wat voor jou moeilijk is in de relatie denk dan ook aan het volgende:

  • Houd het bij jezelf. Wat doet het met jouw? De eenzaamheid en de energie die het kost. Kun je zo verder en zo nee waarom niet?
  • Ga niet wijzen, dan voelt de ander zich snel aangevallen en gaat zich verdedigen, terwijl dat niet is wat je wilt. Begin je zinnen met ‘Ik’. Bijvoorbeeld ‘Ik vind het lastig dat…’ en geef ook aan dat er oorzaken bij jou kunnen liggen. ‘Misschien is mijn toon soms heel vervelend, daar wil ik ook naar kijken’.
  • Vraag wat de ander wil, waarbij niet of iets anders willen ook OK is. Probeer dat te onderzoeken. Als de ander eigenlijk alleen maar ‘ja’ mag zeggen geeft dat niet veel vrijheid
  • Escaleert het gesprek? Worden het toch verwijten? Stop het dan en kom er op een rustig moment op terug. Dat is dan ook een voorbeeld van dat het lastig is om elkaar in een gesprek te vinden.

De kern is dat niet de ander het probleem is maar je gezamenlijk wilt werken aan de patronen tussen jullie die de relatie ondermijnen.

Misschien ziet hij of zij het belang wel in van relatietherapie of relatiebegeleiding maar zijn er andere bezwaren. Dat is natuurlijk ook iets waar jullie samen uit moeten komen. Een aantal veel gehoorde bezwaren zijn:

Ik heb geen zin in kritiek of om de schuld van alles te krijgen
Dat is heel begrijpelijk en daarom is het belangrijk om te weten dat we tijdens de begeleiding niet op zoek gaan naar de schuldige. En de begeleiding is ook niet de plek om elkaar eens even ongezouten kritiek te geven. Juist niet. Als begeleider luister ik zonder oordeel en kijk samen met jullie in welke patronen je elkaar gevangen houdt en hoe je daar uit zou kunnen komen. Niet de ander maar het patroon als gezamenlijke vijand.

Geen zin om in het verleden te graven
Voor relatietherapie is het niet nodig om lastige gebeurtenissen opnieuw te beleven en alle oud zeer op te rakelen. We werken wel met de oorsprong van bepaalde patronen en hoe je daar los van kunt komen.

Het is duur
Uiteraard vraagt relatietherapie een investering. Je relatie is misschien wel het belangrijkste wat je hebt in dit leven, naast je gezondheid. Als het goed gaat met je relatie brengt dit op alle vlakken zoveel positiefs met zich mee dat dit ruimschoots opweegt tegen de investering. Daarnaast, scheiden is vele malen duurder en mensen ervaren na een scheiding veel eenzaamheid en verlies.

Vindt je partner intimiteit en seksualiteit belangrijk?
Dan is het goed te weten dat dit ook een plek krijgt in de begeleiding. En als dat een gebied is waarin het nu schuurt en waarin jullie allebei willen groeien dan is na het traject jullie liefdesleven niet meer hetzelfde. Ontwikkelen op het gebied van intimiteit en seksualiteit spreekt mannen vaak wel aan. Daarbij gaat het uiteraard om intimiteit en seksualiteit waar jullie allebei blij van woorden, communicatie speelt een grote rol.

Dus, het belangrijkste is, ga het gesprek aan. Waar staat je partner? Hebben jullie allebei hetzelfde verlangen? Of niet? Als er bezwaren of angsten zijn, wat zijn deze dan? En wil je je daardoor laten leiden of is het verlangen groter?

Met de eerste stap begint de reis al. Daarbij is het natuurlijk het leukst om samen op reis te gaan maar je kunt de reis ook alleen starten zodat je zelf al losser komt van patronen en dan kan je partner op een later moment aanhaken. Wil je meer weten over hoe de begeleiding eruit kan zien? Bekijk de informatie over het traject Leve de Liefde.

Loop je ergens tegenaan in het gesprek met je partner? Je mag altijd bellen om even te sparren.

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *