,

Ontdek de drie pijlers van een liefdesrelatie

Als je aan je relatie wilt werken is het belangrijk om te weten waaruit de liefdesrelatie eigenlijk bestaat, wat de belangrijkste onderdelen daarvan zijn. Zodat je ook kunt zien met welke delen van de relatie het wel goed gaat en waar wel energie en tijd naar toe gaat, en naar welk element niet. Wil je meer weten over relatietherapie? Lees dan de blog: Wat is relatietherapie? De liefdesrelatie kent drie pijlers:

  • Intimiteit en hechting, met andere woorden: vertrouwen en vriendschap
  • Zorg
  • Seksualiteit

Intimiteit en hechting

Wat is dat eigenlijk intimiteit en hechting? In eerste instantie werd hechting in de psychologie gebruikt voor de band tussen ouders en kind. Er kon sprake zijn van een veilige of een onveilige hechting. Later wordt dat uitgebreid naar de band tussen partners, daar vindt ook hechting plaats. Hechting is samen een duurzame emotionele band aangaan en opbouwen. Binnen de partnerrelatie ontstaat die diepere hechting wanneer je als partners twee jaar samen bent. De hechting verdiept zich na twee jaar meer en meer. EFT (Emotionally Focussed Therapy) is een ingang om, binnen de partnerrelatie, onveilige hechting in de kindertijd te helen. Hiermee bouw je samen verder aan een veilige band. Deze pijler van de liefdesrelatie is die van vriendschap en vertrouwen, je steunt elkaar onvoorwaardelijk. 

Zorg

Naarmate jullie meer samen opbouwen is er meer zorg nodig. Een gezamenlijk huis vraagt zorg, evenals de kinderen, huisdieren en de tuin. Hoewel zorg een belangrijk onderdeel is van de liefdesrelatie, behoort het niet exclusief daartoe. Ook in de relatie tussen ouders en kinderen, vrienden onderling of in de relatie met buren kan er sprake zijn van zorg. En dat maakt het nog geen liefdesrelatie.

Naar de zorg kan veel aandacht uitgaan, zeker bij een gezin met jonge kinderen. Daarnaast nog werk, een huis, hobby’s en sport en dan is de energie wel op. Hoe houd je dan oog voor de kern van de liefdesrelatie: intimiteit en seksualiteit?

Seksualiteit

Seksualiteit vormt de kern van een liefdesrelatie, net als intimiteit en hechting. Er zijn maar een beperkt aantal redenen om seks te hebben. Naast voortplanting of ontlading van lichamelijke spanning is de belangrijkste reden om seks te hebben te genieten met elkaar en je daarin te ontwikkelen. Seksualiteit deel je met je liefdespartner, en meestal niet met iemand anders. Naast dat het fijn is om intiem te contact te hebben met elkaar is het een bevestiging van jullie liefdesrelatie. En bij intiem contact, of dat nu een fijne knuffel is, massage of een lange vrijpartij, komt het gelukshormoon oxytocine vrij waardoor je de liefde bijna letterlijk weer kunt voelen stromen.

Seksualiteit en intimiteit worden ondergesneeuwd door de zorg

Het deel zorg van de relatie krijgt haast automatisch aandacht. Misschien omdat we gewend zijn om dingen te doen, in plaats van te zijn? De kinderen en het huishouden vragen aandacht en er moet eten op tafel. Voor je het weet gaat daar alle energie in zitten. Jullie relatie kan zich gaandeweg bijna ongemerkt ontwikkelen tot die van broer en zus. Of je kunt het gevoel hebben dat jullie samen meer een bedrijf runnen dan dat jullie liefdespartners zijn. En dat klopt want als er veel energie in het zorgen gaat zitten en er is weinig of geen aandacht voor intimiteit, hechting en seksualiteit dan geef je geen vorm aan de essentie van de liefdesrelatie.

Intimiteit en seksualiteit vormgeven

Samen praten over wat je dwarszit en waar je blij van wordt. Aan de keukentafel zitten of wandelen en je binnenwereld delen. Dat creëert intimiteit en hechting. Dat vraagt om risico’s nemen en er tijd voor maken. Liefhebben en vrijen zijn ook werkwoorden. Je krijgt er als het goed is energie van en je voelt je weer verbonden met elkaar. In onze huidige maatschappij worden we eerder gezien wanneer we hard werken, dan wanneer we gelukkig zijn in onze relatie.  Wonderlijk toch hoe we juist zo’n moeite kunnen hebben met de dingen waar we blij van worden. Misschien wel omdat het van ons vraagt om ons kwetsbaar op te stellen en het risico te nemen dat we afgewezen worden?

Durf jij het risico aan om intimiteit en seksualiteit te creëren? En je lief te verrassen met een mooie vraag of een sensuele verleiding? Het nemen van risico’s wordt doorgaans beloond. Wil je meer weten over intimiteit en seksualiteit? Download ons gratis E-book Intimiteit en Seksualiteit. Veel plezier en succes.  

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *