Scheiden of blijven Het Relatie Atelier

Scheiden of blijven – kan het gevoel weer terugkomen?

Het is heel goed mogelijk dat je op het punt van blijven of scheiden zit, op een breekpunt in je relatie. Zelf ken ik dat punt ook heel goed, dat je voelt: zó wil ik niet verder. Dit is niet hoe ik mijn relatie, en daarmee een groot deel van mijn leven wil, ik heb andere dromen en verlangens maar zie nu niet voor me hoe die vervuld kunnen worden. In deze blog staan we stil bij de vraag: ‘Scheiden of blijven? Kan het gevoel weer terugkomen?’

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Verlangens en dromen: neem ze serieus want ze gaan niet weg
  • Heeft het zin om te blijven en aan de relatie te werken?
  • Kan ik beter scheiden en niet meer aan een dood paard trekken?
  • Scheiden of blijven? Kan het gevoel weer terugkomen?
  • Uit onderzoek blijkt: na een scheiding vaak slechter, blijven leidt tot meer geluk

Verlangens en dromen: neem ze serieus want ze gaan niet weg

Als je ergens van droomt blijft dat altijd in je gedachten. Soms op de achtergrond en soms op de voorgrond. En als je 70 bent is het er nog steeds. Dus als je verlangt naar verdieping, intimiteit en groei in je relatie, dan kun je daar beter iets mee doen, want dat verlangen gaat niet weg. Dat blijkt ook uit onderzoek waarbij verpleegkundige Bonnie Ware mensen op hun sterfbed gevraagd heeft waar ze het meest spijt van hadden in hun leven. Dit is de top 5:

  1. Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden (volg dus je eigen verlangen, leef je eigen droom)
  2. Had ik maar niet zo veel gewerkt
  3. Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond
  4. Had ik mijn vrienden maar meer gekoesterd
  5. Had ik mezelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn (aan het eind van hun leven realiseren mensen zich dat je gelukkig zijn zelf in de hand hebt)

Verlangens gaan niet weg, als je er niets mee doet heb je daar later spijt van. Als je je verlangens serieus neemt en er iets mee wilt doen dan komt de vraag of je met je partner wél die fijne relatie kunt hebben: moet ik scheiden of blijven? En dan niet blijven op een manier waarvan je zelf diepongelukkig wordt maar blijven én samen groeien zodat jullie wel die verbinding hebben waar je naar verlangt. Bijvoorbeeld met behulp van relatietherapie.

Bij het dilemma scheiden of blijven zijn er eigenlijk twee vragen: ‘Heeft het zin om te blijven en samen aan de relatie te werken?’ of ‘Kunnen we beter scheiden en niet meer aan een dood paard trekken?’

Heeft het zin om te blijven en aan de relatie te werken?

Het heeft zin om te blijven en samen iets van de relatie te maken als:

  • Er bij jullie allebei nog liefde is. Dat kan houden van zijn of een waakvlammetje, een vonkje is genoeg
  • Jullie allebei willen leren en naar je eigen aandeel willen kijken
  • Jullie allebei willen investeren in de relatie

Als er nog liefde is en de bereidheid er is om allebei aan de relatie te werken dan is dat genoeg basis om samen aan een nieuwe fase te beginnen. En misschien zelfs weer verliefd te worden. Het is dus niet nodig om al heel veel therapie gehad te hebben, of om ineens een prater te zijn. Je hoeft ook niet ineens heel emotioneel vaardig te zijn. Gevoelens voor elkaar hebben en willen werken aan de relatie is het enige wat nodig is. Echt waar. Die vaardigheden ontdek je namelijk tijdens de therapie en bijvoorbeeld met behulp van de online modules van het traject Leve de Liefde.

Een relatie is niet vanzelf fijn, liefdevol en vervullend. Een relatie heeft werk en aandacht nodig. Je werkt toch ook in de tuin? Of onderhoudt de auto? Zo simpel is het eigenlijk ook met je relatie, alleen zijn het dan minder ‘doe-dingen’ maar is het onderhoud van de relatie meer op het gebied van het ‘zijn’. Maar ook dat is te doen hoor!

Uitdaging: het eerlijke gesprek met je partner voeren waarbij je allebei het achterste van je tong laat zien. Een relatie heeft volkomen eerlijk zijn nodig, en dat is ook wat jullie allebei verdienen. Neem hiervoor een rustig moment waarin je bespreekt dat je zo niet verder wilt maar op een andere manier wel, onderzoekt of er nog liefde is en hoe jullie aan jullie relatie willen en kunnen werken.

Kan ik beter scheiden en niet meer aan een dood paard trekken?

Je kunt beter scheiden als:

  • Het gevoel er echt helemaal niet (meer) is, bij jullie allebei of bij een van jullie. Geen enkel vonkje meer en ook niet het verlangen om de relatie, bijvoorbeeld voor het gezin, een kans te geven
  • Er is afstand, misschien zelfs agressief gedrag en niet de intentie bij allebei om daar iets aan te doen
  • Een van jullie niet naar zichzelf wil kijken

Je kunt een relatie niet laten opbloeien omdat je denkt dat het zo hoort of omdat dat beter voor de kinderen is. Daarnaast, een relatie is iets dat je samen vormgeeft. Als je partner wel van je houdt (of zegt dat dat zo is) maar zich tegelijk heel naar, afstandelijk of agressief gedraagt én daar niet aan wil werken dan heeft het samen vormgeven van een relatie geen zin. Dan kan er sprake zijn van een toxische relatie die over je grenzen gaat en waarin je partner zich niet liefdevol gedraagt. Liefde heeft het nodig dat je allebei eerlijk bent over hoe je elkaar kwetst en dat je daar iets aan doet.

Uitdaging: het eerlijke gesprek met jezelf en met elkaar voeren. Doe dit op een rustig en ontspannen moment. Tijdens een ruzie, of in de nasleep daarvan, denkt iedereen weleens dat het beter is om te scheiden. En dat soort dingen zeggen we ook wel eens tegen elkaar. Om bij je werkelijke gevoel te komen heb je soms wat tijd en afstand nodig. Daarbij gaat het er niet om dat je voortdurend een diep gevoel van liefde voor elkaar voelt, want dat varieert. Waar het omgaat is dat er een band is, het verlangen om een fijne toekomst met elkaar te hebben en dat je jullie relatie een kans wil geven.

Bespreek dit rustig met elkaar, als er bij jullie allebei een gevoel van liefde is en jullie de relatie een kans willen geven dan kan dat. Het volgende wat dan nodig is, is dat je allebei bereid bent naar je schaduwkanten te kijken en daaraan wilt werken.

Is de liefde er echt niet meer? Of wil een van jullie niet naar zijn of haar negatieve kanten kijken en investeren in de relatie? Dan heeft de liefde geen kans om op te bloeien. Relatietherapie kan dan helpen om op een zo goed mogelijke manier uit elkaar te gaan en zicht te krijgen op waarom het niet ging. Zodat je dat in een eventuele volgende relatie anders kunt doen.

Scheiden of blijven? Kan het gevoel weer terugkomen?

Het heeft dus zin om te blijven als jullie nog (iets van) liefde voelen voor elkaar, naar je eigen aandeel willen kijken en bereid zijn om tijd en aandacht in de relatie te steken. Meer is niet nodig en dat er heel veel mogelijk is blijkt uit deze review van Eveline die onlangs met haar man het traject Leve de Liefde bij ons afgerond heeft:

“Van dat we allebei niet wisten of we nog aan dat bijna dode paard wilden gaan trekken zijn we nu vol vertrouwen. Thuis is weer een veilige haven en ik ervaar een verbondenheid en geborgenheid die ik nooit eerder gevoeld heb”. (Eveline en Maarten, 6 jaar samen, samengesteld gezin).

Niet alleen kwamen de gevoelens voor elkaar weer terug, door oude pijn te helen konden Eveline en Maarten een verbinding ervaren die ze eerder in hun leven niet gevoeld hadden. De liefdesrelatie biedt een mogelijkheid om oude pijn te gaan zien, deze een plek te geven en samen te helen. De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug. Dan overkomt het je niet maar dan creëer je het samen en dat geeft een enorm gevoel van vertrouwen, kracht en verbinding.

Of klik hier om contact op te nemen.

Scheiden of blijven? het relatie atelier

Uit onderzoek blijkt: na scheiding niet gelukkiger

De Amerikaanse onderzoeker Paul Amato onderzocht gedurende 5 jaar stellen die uit elkaar gingen. Hij ontdekte dat het uitmaakt of er sprake is van een erg slechte relatie of een middelmatige relatie. De mensen met een erg slechte relatie (heftige ruzies, erg ongelukkig, nauwelijks nog iets samen) voelden zich 5 jaar na de scheiding gemiddeld iets beter.

De mensen met een niet zo heel slechte relatie (wel problemen maar niet zo heel veel) die gingen scheiden voelden zich na de scheiding nog ellendiger dan daarvoor.

Scheiden leidt tot meer conflicten. Onderzoek van Linda Waite maakt duidelijk dat scheiden wel een aantal bronnen van stress en onvrede oplost, maar er ontstaan ook veel nieuwe conflicten door. Zoals de reacties van de kinderen, financiële achteruitgang, gevoelens van rouw en spijt, een verhuizing, omgangsregelingen en nieuwe relaties.

Kinderen worden slechter van een scheiding

Van een scheiding worden kinderen helemaal niet beter omdat ouders zich prettiger zouden voelen. Want de ouders voelen zich vaak helemaal niet beter na een scheiding. Kinderen hebben daarnaast veel minder last van een ongelukkige relatie dan de ouders zelf. Alleen als er vaak en langdurig sprake is van hele heftige ruzies en confrontaties hebben de kinderen daar last van. Van een scheiding hebben de kinderen wel heel veel last. Vanuit het oogpunt van de kinderen is het bijna altijd beter om bij elkaar te blijven.

Na een ongelukkige periode in een relatie kan weer een gelukkige periode aanbreken, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse sociologe Linda Waite. Zij volgde 5 jaar lang 645 stellen die aangaven ongelukkig met elkaar te zijn. En wat bleek? Twee derde van de ongelukkige stellen was vijf jaar later weer blij met elkaar.

Scheiden of blijven? Blijven meestal beter

Dus een ongelukkige relatie kan weer een gelukkige relatie worden en van scheiden wordt het vaak niet beter, zeker niet voor de kinderen. Jullie relatie kan zich ontwikkelen, met de juiste inzichten en inzet kunnen jullie leren om uit de huidige vervelende patronen te komen en het weer goed te hebben met elkaar. Dat geeft op zichzelf al een goed gevoel en dat kan nog versterkt worden door het gevoel dat jullie samen de moeilijkheden overwonnen hebben en er samen beter uitgekomen zijn.

Als je nadenkt over je relatie dan zijn de blogs De fases in een relatie, Wat is relatietherapie? en Mijn partner wil geen relatietherapie ook interessant om te lezen.

Twijfel je over je relatie? Heb je vragen over therapie en wil je even van gedachten wisselen? Graag horen we van je, neem gerust even vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

2 antwoorden
  1. Jim Kloosterman
    Jim Kloosterman zegt:

    Hallo, is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen?
    Ik las de advertentie en ik twijfel over mijn relatie ik zou graag de situatie uit willen leggen en advies krijgen.
    Graag hoor ik zo spoedig mogelijk van u

    Met vriendelijke groet,
    Jim Kloosterman

    Beantwoorden
    • hetrelatieatelier
      hetrelatieatelier zegt:

      Beste Jim, uiteraard kan dat. Op de contactpagina vind je de contactgegevens en kun je een bericht sturen en ik ben bereikbaar op 06 2411 9697. Hartelijke groet, Tijn

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *